Hoe je zorgt voor onderhoud tegen lagere kosten  

De VvE zorgt voor het technisch onderhoud van het complex. Een goed onderhouden gebouw wil iedereen, maar wel op een manier dat je niet de hoofdprijs betaalt. Wist je dat het grootste deel van je VvE bijdrage bestemd is voor onderhoud. Dat gebrek aan kennis erg duur is: je betaalt te veel en loopt een behoorlijk financieel risico? Onderzoek laat zien dat goed advies en beheer een aardige besparing oplevert: gemiddeld 500 euro per appartement per jaar.

5 vragen waarop een MJOP antwoord moet geven

Een goed meerjarenonderhoudsplan geeft inzicht aan de VvE over de verwachte onderhoudswerkzaamheden en uitgaven in een bepaalde periode in de toekomst (minimaal 10 jaar).

De kwaliteitseisen van de VvE vormen het uitgangspunt van een MJOP. De ene VvE wil onderhoud plegen op basisniveau met minimale middelen. De andere is ambitieus en wil flink inzetten op duurzaamheid.

In ieder geval moet het rapport antwoord geven op vijf vragen:

  • hoe is de staat van het gebouw op dit moment?
  • welk onderhoud zou er moeten worden uitgevoerd?
  • wanneer moet het onderhoud naar verwachting worden uitgevoerd?
  • welk onderhoud heeft een hoge en wat een lage prioriteit?
  • wat is de inschatting hoeveel het onderhoud de VvE gaat kosten?

Feitelijk koopt de VvE dus kennis en inzicht.

4 Voordelen van werken met een  MJOP

  • Minder kans op financiële verrassingen: veel VvE’s, zeker meer dan de helft beseffen niet dat ze te weinig voor onderhoud sparen. Wat is het risico? Ieder lid moet een groot bedrag ineens op tafel leggen om  noodzakelijk onderhoud te doen.
  • Tijdig onderhoud kost minder: Je kunt vaak de levensduur van iets verlengen. Wist je dat pas onderhouden als iets stuk is een erg dure manier van onderhoud is?
  • Combineren van onderhoud kost minder: omdat je inzicht heb over een periode kun je onderhoudswerkzaamheden beter plannen.
  • MJOP helpt in het maken van keuzes: je ziet welk onderhoud belangrijker is en voorrang zou moeten krijgen.

Besparen op dagelijks en contractonderhoud

Iedere VvE laat dagelijks onderhoud doen en heeft onderhoudscontracten, bijvoorbeeld voor de lift, het dak, de tuin. Vaak heeft u die contracten jarenlang. Het is erg nuttig de contracten om de paar jaar eens tegen het licht te houden.

Technisch onderhoud uitbesteden aan De Blauwe Fenix en besparen?

De Blauwe Fenix heeft oog voor onderhoud en staat voor je klaar. Wij geven graag advies en werken samen met goede en betrouwbare bedrijven die snel en vakkundig problemen oplossen en onderhoud plegen. Maar als je liever gebruik je eigen  partijen is dat natuurlijk aan de VvE

Als je aan ons het  technisch onderhoud uitbesteedt kun je 24/7 een klacht of storing melden. Je wilt graag weten wat er met je klacht of storingsmelding wordt gedaan? VvE leden kunnen 24/7 online precies volgen welk bedrijf komt, wanneer en wat er wordt gedaan om het probleem op te lossen. Voor calamiteiten en spoedeisende klachten is De Blauwe Fenix natuurlijk 24/7 telefonisch bereikbaar.

Vragen? Neem gerust contact op met De Blauwe Fenix.