3 redenen waarom je een slapende VvE zou moeten activeren

Een slapende VvE ? 

Als een VvE niet of nauwelijks beheer uitvoert en niet functioneert noemen we deze een slapende VvE. Het heeft voordelen om een slapende VvE te activeren. 

Meestal gaat het om kleine VvE’s met een paar appartementsrechten, maar het kan ook om  grotere VvE’s gaan. De eigenaren handelen ieder voor zich. Er is bijvoorbeeld geen  jaarlijkse vergadering van de leden, waarin besluiten worden genomen. Er is geen begroting en jaarrekening en er wordt niet gezamenlijk gespaard voor onderhoud.

Waarom een slapende VvE activeren?

Dat is heel eenvoudig, de eigenaren lopen minder risico’s:

  • Appartement moeilijk verkoopbaar:   Sinds de nieuwe wetgeving (Wet verbetering functioneren VvE’s) in 2018 zie je dat banken en of hypotheekverstrekker steeds vaker geen of een veel lagere hypotheek verstrekken. De koper heeft dus een financieringsprobleem. Als verkoper zul je de verkoopprijs dan moeten laten zakken, zelfs in een tijd dat huizen, appartementen meer waard worden.
  • Onderhoud Zonder een actieve VvE  is de kans op achterstallig onderhoud groot. Uiteindelijk komt er een moment dat er toch iets moet worden gedaan aan onderhoud. En dan zijn de kosten veel hoger.
  • Verzekeringen. Opstalverzekeringeen lid van een slapende VvE loopt risico op onderverzekering. Dit kan tot gevolg dat de verzekering een lagere schadebedrag uitkeert, zelfs als je zelf wel voldoende bent verzekerd.  Wist je dat een opstalverzekering van de VvE meestal goedkoper dan afzonderlijke privé verzekeringen? Bestuurdersaansprakelijkheidsverzekering Soms is er wel een bestuur. Stel dat de VvE een bestuurdersaansprakelijkheidsverzekering wil afsluiten , dan is de kans groot dat  de premie veel hoger is.

Nieuwe wet: volgens de nieuwe wetgeving krijg je drie jaar de tijd om te gaan sparen voor onderhoud. Daarna moet iedere VvE jaarlijks gaan sparen. De hoogte van het spaarbedrag kan worden gebaseerd op een MJOP (meerjarenonderhoudsplan). Of de VvE neemt  als uitgangspunt 0,5% van de herbouwwaarde van het pand (verzekeringswaarde). Als 80% van de leden voorstemt dan hoeven de leden niet te storten in het onderhoudsfonds, maar de schuld blijft wel staan.

Bespaar jezelf  riscico’s  en werk samen met De Blauwe Fenix. Wij adviseren je  graag en helpen je op weg.

Heb je vragen, aarzel niet om contact op te nemen.